carnivore mari  
ACTIUNI MANAGEMENT
° Plan management
   - Realizarea bazei de date GIS cu persoanele si institutiile responsabile de managementul terenurilor
   - Componenta Comitetului Director al detinatorilor de terenuri
   - Planuri de management
° Garduri electrice
   - Componentele gardului electric
   - Principiul de functionare
   - Montarea gardului electric
   - Intretinerea gardului electric
   - Sfaturi practice
   - Beneficiile gardului electric
   - Implementarea sistemelor moderne de protectie a stanelor
° Unitatea de Interventie
   - Centrul de Monitorizare si Reabilitare
   - Unitate Mobila pentru salvarea Animalelor (A.R.M.U.)
° Monitorizare carnivore mari & prada
   - Estimarea cu ajutorul capcanelor pentru par
   - Localizarea cu ajutorul camerelor foto automate
   - Estimarea populaţiei de carnivore mari pe baza urmelor
   - Localizare GPS (Global Positioning System)
   - Localizare VHF (Very High Frequency)
° Natura 2000
   - Conceptul Natura 2000
   - Situri Natura 2000 in Vrancea

Estimarea abundentei relative a speciilor, cu ajutorul capcanelor pentru par

   Este o metoda neinvaziva, prin intermediul careia se vor putea efectua analize genetice, folosind ADN-ul izolat din foliculii de par in vederea identificarii indivizilor si a estimarii populatiilor. Capcanele de par sunt alcatuite din piese metalice (sarma ghimpata) care colecteaza parul animalului cu care intra in contact; aceste capcane de par pot fi amplasate pe copaci, in jurul siturilor de hranire etc.

   Pentru a obtine probe de par intr-un mod cat mai eficient, teritoriul Parcului Natural Putna-Vrancea a fost impartit in celule. Numarul si marimea celulelor difera, in functie de marimea teritoriului in care se va efectua colectarea si marimea medie a teritoriilor ursilor monitorizati cu ajutorul radiotelemetriei. Siturile sunt verificate cel putin o data pe saptamana iar parul colectat va fi analizat utilizand un microscop pentru a determina specia.

   Estimarea cu ajutorul capcanelor pentru par

   In perioada iunie 2007-iunie 2009, pe baza metodologiei stabilite, s-au derulat sesiuni de prelevare a probelor de par. Capcanele de par, de timp collar and tree rub, au fost montate in jurul camerelor video, situl de prelevare fiind pregatit si cu atractanti specifici (concentrate pentru urs, fructe, ulei de Nepeta, extract de valeriana etc). Rezultatele au fost comparabile cu cele din primele sesiuni, metoda fiind foarte eficienta pentru estimarea populatiilor de ras si urs. Au fost prelevate probe de par, care sunt stocate la CMCM, in refrigerator la -20 grade C, probe ce urmeaza sa fie prelucrate. A fost de asemenea documentata si posibilitatea ca analizele genetice sa fie realizate din excremente, aceasta metoda parand a avea o reprezentativitate mare la un cost mai mic.Activitatea a fost derulata de APM Vrancea, Universitatea din Bucuresti, ADD Focul Viu si DS Vrancea. in perioada urmatoare vor continua sesiunile de estimare a abundentei relative si va fi realizat raportul final de evaluare a abundentei relative.

   Datele obtinute vor fi incluse in planul de management al siturilor Natura 2000 din arealul de implementare a proiectului.

© 2010 APM Vrancea - Toate drepturile rezervate APM Vrancea