|
Lupul |
|
Lupul este cel mai mare membru al familiei Canidae, exceptie fac anumite rase de caini domestici (canis familiaris). Lupul si cainele domestic au acelasi stramos comun. Din cauza distrugerii habitatelor, schimbarilor de mediu, persecutiei de catre oameni si a altor bariere de crestere a populatiei, lupii cenusii se mai gasesc acum doar in cateva arii din Statele Unite, Alaska, Canada, Europa si Asia.
Lupii au o constructie atletica, adaptata pentru deplasari lungi. Sunt animale digitigrade, calca pe pernitele degetelor si au unghii puternice, neretractile. Labele au constructie care sa le asigure traversarea cat mai usoara a unor terenuri cat mai variate si in special mersul pe zapada.
Masculii sunt mai mari (20-70 kg) si au o greutate corporala mai mare decat a femelelor (18-55 kg). Botul este triunghiular, de aproximativ 10 cm lungime conferind o expunere a organelor olfactive pe o suprafata extinsa care ii permit sa detecteze mirosul prazii in conditii climatice si topografice favorabile, de la o distanta de aproximativ 3 km.
Lupii au in general o culoare care variaza de la alb pur pana la brun cenusiu, cu parul lung. In Romania, lupii prezinta o culoare cenusiu carunt. Lupii sunt animale sociale care traiesc in general in grupuri familiale numite haite.
Acestea au in componenta o pereche conducatoare (masculul si femela alfa) si progeniturile lor (de pana la 3 ani). In fiecare faita exista o ierarhie care este respectata si numai in cazuri exceptionale sunt accepatati in haita lupi care nu sunt inruditi cu perechea alfa.
Lupii sunt animale carnivore, vaneaza in haita si ucid in general capriori, cerbi, capre negre, mistreti, oi, vite, cai si caini. Ocazional consuma si carcase de animale moarte care au fost fanate de alte specii, iar atunci cand sunt infometati pot consuma insecte, viermi de pamant, afine mure si alte vegetale. |
|